Teknoloji

Ekşi Sözlük Yönetimi ile Röportaj

21 Şubat 2023’te uygulandı Ekşi Kelamlık erişim bloğu Hala devam ediyor. Bu kararın uygulanmasına tepki gösterenler olduğu gibi, destekleyenler de var. Hatta taraftarlar arasında Ekşi’ye gönül vermiş isimler var.

Peki Ekşi Kelamlık yönetimi ne düşünüyor? Gündemdeki tüm soru işaretlerini derlemek Ekşi Kelamlık Genel Müdürü Nilgün Gürsoy ile röportaj yaptık. Verdiği cevaplar, uygulanan erişim sorunlarına ve taraflı ya da tarafsız bir şekilde iletilen tüm eleştirilere karşı Kelamlık yönetiminin nasıl bir tavır aldığını açıkça göstermektedir.

Başlamadan önce: Ne oldu da Ekşi Kelamlık kapandı? Kısa bir özet:

  • 6 Şubat:Kahramanmaraş depremi meydana geldi.
  • 8 Şubat:Deprem bölgesindeki insanların yardım çağrısı yaptığı Twitter erişime kapatıldı.
  • 9 Şubat:Twitter saatler sonra açıldı.
  • 9 Şubat:İletişim Başkanlığı, Twitter’ı engelleme aracı olarak ‘deprem bölgesindeki manipülatif paylaşımlardan’ söz etti (İsmail Saymaz).
  • 21 Şubat:Ekşi Kelamlığa erişim engellendi.
  • 22 Şubat:Ekşi Kelamlık karara itiraz etti.
  • 1 Mart:Ekşi Sözlük’ün itirazı kabul edildi, ancak siteye erişim sağlanamadı.
  • 2 Mart:Sorunun giderilmesi kararına BTK itiraz etti ve Ekşi Kelamlık açılamadan ikinci kez bloke edildi.
  • 3 Mart:Ekşi Kelamlık trafiğinin (Gemius) %90’ını kaybetti.
  • 4 Mart:BTK bununla ilgili olarak Ekşi Sözlük’ün ‘ifade özgürlüğü yasağı’na atıfta bulundu.

Gördüğünüz gibi deprem ve siyasi gündem gibi internet gündemi çok ağırdı. Twitter ve Ekşi Sözlük birbiriyle benzer bir ilişkiye sahiptir ancak bu iki platform ortadadır. önemli ve bariz bir fark Var: Ekşi Kelamlık tamamen Türkiye merkezli bir yapı iken Twitter Türkiye’de hizmet veren global bir şirkettir. Ekşi Kelamlık yönetimi özellikle bu farklılıktan dolayı alınan kararların ve baskıların farklı bir biçimde uygulandığını yansıtmaktadır.

Yönetime göre, kapatma kararı sadece ifade özgürlüğü açısından değil, deprem felaketinde “halkın yaygın dayanışması” açısından da sorun teşkil ediyor:

Soru: Ekşi Kelamlık yönetimi engelleme kararına nasıl bakıyor? Size göre bu çılgınlık insanların hangi özgürlüklerini kısıtlıyor?

Nilgün Gürsoy: Milyonlarca insanın bilgiye erişimi engellendiği için, insanlar genel olarak Ekşi Sözlük’ün yasaklanmasını düşünüyor. 24 yıldır farklı görüşteki insanları bir araya getirerek fikir alışverişinde bulunmalarını sağlayan Ekşi Sözlük’e getirilen bu engel, insanların ifade özgürlüğünü kısıtlamakta ve bilgiye erişim haklarını ellerinden almaktadır. Hepimizi sarsan son afette açılan yardım başlıkları, oraya yardım etmek ve takviye güç vermek isteyenleri bir araya getirdi. Bu kısıtlama, insanların seslerini duyurma, bağlantı kurma ve geniş bir dayanışma içinde olma yeteneklerinin önünde bir engeldir.

Siyasiler ve devlet yetkilileri uzun süredir Ekşi Sözlük’ün kapatılması için baskı yapıyor:

Soru:Siyasetçilerin veya devlet görevlilerinin uzun süre Sözlüğü kapatmaya davetleri, kürsü dışında/perde arkasında kurumsal bir baskı aracı olarak mı kullanıldı?

Nilgün Gürsoy: Her dönemde bu tür davetler olmuştur. Ekşi Kelamlık olarak bugüne kadar hep hukuk çerçevesinde hareket ettik ve bu davetlerin doğurabileceği baskıları aşmaya çalıştık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

Sözlük yazarların kişisel bilgilerini devletle paylaşıyor mu?“Ekşi Sözlük, Türk kanunlarına tabi bir internet sitesi olarak kanunen yetkili makamların taleplerini yerine getirmekle yükümlüdür” sorumuz üzerine.

Soru:Yazar bilgilerinin devlet kurumlarıyla paylaşılması konusu ciddi eleştirilere maruz kaldı, bu eleştirilere yanıtınız nedir?

Nilgün Gürsoy: Ekşi Kelamlık Türk hukukuna tabi bir internet sitesi olarak başta 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla İlgili Kanun olmak üzere kanunen yetkili makamların taleplerini yerine getirmekle yükümlüdür. Ekşi Kelamlık kurulduğu günden beri bu şekilde çalışıyor, çalışmak zorunda. Bu yasal bir gerekliliktir.

Soru: Rastgele bir yazarın bilgileri, son engellemeden önce yetkililer tarafından talep edildi mi? Bu bilgi verilmediği için engelleme kararı alınabilir mi?

Nilgün Gürsoy: Yasak kararının alaka düzeyini açıklamamızda paylaştık. Buradan da anlaşılacağı gibi, ilişki rastgele bir bilgi paylaşımından ibaret değildir. İlgili mevzuat gereğince yetkili merciler tarafından talep edilen bilgiler, mevzuata uygun bir biçimde paylaşılmaktadır.

Soru:Ekşi Kelam’da çalışan ve devlet kurumlarıyla iletişim halinde olan bir ekip var mı?

Nilgün Gürsoy: Türkiye Cumhuriyeti mevzuatına tabi bir site olarak mahkeme kararlarını uygular ve diğer tüm yasal yükümlülüklerimizi hassasiyetle yerine getiririz. Yasal yükümlülüklerimizi yerine getirme çerçevesinde BTK, Erişim Sağlayıcıları Derneği (“ESB”) ve diğer kamu kurumları ile her zaman yakın işbirliği içinde çalışırız.

“Ekşi Sözlük’ün varlık sebebi fikir ve bilgi paylaşımıdır ama her hak gibi bu da suiistimal edilebilir.”

Soru: Engelleme kararını desteklemeyen ancak Ekşi Sözlük’ün önemli bir dezenformasyon ortamına dönüştüğünü düşünen birçok kişi var. Peki bu eleştirilere cevabınız nedir?

Nilgün Gürsoy: Ekşi Sözlük’ün dinamizmi ve kolektif yapısı, yanlış bilgilerin doğrusunu paylaşmak için birebir. Sözlükte yanlış bilgi paylaşabilirsiniz ve diğer kullanıcılar hatanızı fark edip doğru bilgiyi paylaşacaktır. Platformun bu süreçlere dahil olmasına gerek yoktur. Zaman zaman manipülatif içerikler veya kötü niyetle oluşturulmuş başlıklar da olabilir. Ekşi Sözlük’ün var olma sebebi fikir ve bilgi paylaşımıdır ama bu da her ne olursa olsun suiistimal edilebilir. Bu tür berbat kullanım durumları tespit edildiğinde veya bu yönde şikayet yapıldığında gerekli incelemeler yapılır ve moderasyon yoluyla başlık, içerik ve kullanıcılara gerekli müdahalelerde bulunulur.

Ekşi Sözlük’te başlık düzeltme ve giriş taşıma çalışmaları gönüllülerden oluşan bir ekipyapmak:

Soru: Manipülatif bilgi ve haber paylaşımlarına, trol baskınlarına karşı Ekşi’nin ne gibi önlemler aldığını öğrenebilir miyiz? Örneğin hangi yazılımlar, nasıl bir insan gücü kullanılıyor, kaç tane moderatör var ve bu moderatörler başlıkların “saldırı” mı, “manipülasyon” mu olduğunu nasıl anlıyor?

Nilgün Gürsoy: Ünvan düzeltme ve giriş devri işlemlerini yapan gönüllülerden oluşan bir ekibimiz var. Ayrıca içerik kontrolü için avukatların da yer aldığı profesyonel bir moderasyon grubumuz var, bu süreçlerde toplamda ondan fazla kişi yer alıyor. Ancak şikayet sürecimiz de oldukça aktif. Kelamlık kullanıcıları da bu mekanizmayı oldukça aktif bir şekilde kullanmaktadır. Bu kadar geniş ve canlı bir bilgiye insan gücüyle ulaşmak mümkün değil ama kullanıcılarımız şikayet sistemini o kadar etkin kullanıyorlar ki Sözlük’ün her noktasında bizim gözümüz kulağımız oluyorlar.

“Algoritmayı kötüye kullananlar moderasyon ekibi tarafından tespit edilir”

Soru: Özellikle depremden sonra Sözlük’te aynı-benzer başlıkların hep spam yoluyla yönlendirildiği ve bu nedenle gündeme alındığı iddiaları vardı. Bu argümanlara cevabınız nedir?

Nilgün Gürsoy: Bu durum deprem sırasında ortaya çıkmadı, gündem algoritmasını kötüye kullanmaya çalışan kullanıcılarla her zaman karşılaşıyoruz. Algoritmanın kötüye kullanımı moderasyon grubumuz tarafından izlenir ve tespit edilir ve bu kullanıcılar her zaman olduğu gibi spam ve flood nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıya kalır.

“…herhangi bir siyasi partinin yanında veya aleyhinde çalıştığımız iddiası tamamen gerçek dışıdır.”

Soru:Ekşi Sözlük’ün bazı siyasi görüşleri arka plana attığı iddiaları doğru mu?

Nilgün Gürsoy: Herhangi bir konuya taraf olmamanın platformun sağlığı ve tarafsızlığı açısından gerekli bir kural olduğunu düşünüyoruz. Bu düşünceyi tüm eylemlerimize yansıtmışken, herhangi bir siyasi partinin yanında veya aleyhinde çalıştığımız iddiası tamamen gerçek dışıdır. Argüman sahipleri bunu sıklıkla gündeme getirse de, bu argümanların hiçbir dayanağı yoktur. İddia edilenleri yaptığımıza dair bir kanıt olmadığında bile, yapmadığımız şeyleri açıklamak ve hatta ispatlamak zorunda kalıyoruz. Her şeyin bu kadar kutuplaştığı günümüz dünyasında taraf olmadığımız için her kesimden insan kurumsal olarak aldığımız kararların ilgisiz kesime hizmet ettiğine inanıyor. Bu suçlamalar futbol adına bile bize yöneltiliyor. Kurumsal olarak hiçbir konuya yakın veya uzak değiliz. Bu nedenle, rastgele bir konuda rastgele bir girişin görünürlüğü üzerinde hiçbir etkimiz yoktur.

“…düşünüldüğü gibi iktidar kanadı Sözlük yönetiminden herhangi bir talepte bulunmadı.”

Soru: Ekşi Kelam yönetiminin ilgi duyduğu diğer kurum, kişi veya şirketleri belirli siyasi görüş veya eğilimlere göre seçmesi söz konusu mu? Ya da siyasi görüşlere hiç yer yok diyebilir miyiz?

Nilgün Gürsoy: Sözlük yönetim formunun, sözlük yönetiminin muhatap olduğu kişi, kurum ve kuruluşlarla herhangi bir teması yoktur. Politikacılarla görüşmelerimiz, soru-cevap etkinlikleri veya röportajlar gibi açıkça duyurulan durumlarda gerçekleşir. Örneğin Youtube için hazırladığımız Buyrun Benim diye Ekşi Kelamlık yazarlarıyla tanınan kişileri Ekşi Kelamlık üzerinden bir araya getirdiğimiz bir soru cevap formatımız var ve bugüne kadar onlarca ünlü ismi bu formatta ağırladık. Bugün. Elbette aralarında politikacılar da var. Bugüne kadar kimsenin Kelamlık idaresine bir talebi olmamıştır. Ancak sanıldığı gibi iktidar kanadı Kelamlık yönetiminden herhangi bir talepte bulunmadı. Ekşi Sözlük’te her türlü siyasi görüşe yer vardır ancak Kelamlık yönetiminin kendi siyasi görüşleri veya diğer görüşleri ile Sözlüğü yönettiğini düşünmek gerçeklerden uzaktır. Bugün aldığımız eleştiriler, çoğunlukla sözlüğü “taraf” olmadan yönetmemizden geliyor.

“…Aynı kanuna tabi olduğumuz sitelerden beklenmeyen, bence Ekşi Sözlük’ten beklenir, çünkü biz Türkiye’de doğmuş, kurucuları ve yöneticileri erişilebilir olan Türkiye merkezli bir web sitesiyiz.”

Soru:Sizce Ekşi Sözlük tekrar erişilebilir olacak mı, olacaksa ne zaman olacak?

Nilgün Gürsoy: Açılmaması için bir sebep olmadığını düşünüyoruz. Çünkü kanalımız tüm faaliyetlerini yürürlükteki mevzuata uygun olarak yürütmektedir.

Soru: Sözlük yeniden kullanıma sunulduğunda içerik denetimiyle ilgili değişiklikler yapmayı planlıyor musunuz? Örneğin, haber değeri taşıyan başlıkların veya bağlantı çıktılarının bilgilerinin arayüzde onaylanması ve görüntülenmesi… Ekşi’nin kapatılması için içeriden veya dışarıdan sürekli eleştirilen moderasyon kademelerinin gelecek planları neler?

Nilgün Gürsoy: Denetleme iyileştirmeleri üzerinde çalışmaya devam ederken bu erişim engelleme kararıyla karşı karşıya kaldık. Nitekim 5651 sayılı kanuna tabi bir internet sitesi olarak bu konuda kanunun bizden beklediği her türlü sorumluluğu yerine getirmekteyiz. Örneğin kullanıcılarımız rastgele bir girişten şikayet edebilirler ve bu şikayet sonucunda inceleme yapılır. Ancak kanuna tabi olduğumuz sitelerden beklenmeyen şeyler bence Ekşi Sözlük’ten bekleniyor, çünkü biz Türkiye’de doğmuş, kurucuları ve yöneticileri erişilebilir olan Türkiye merkezli bir web sitesiyiz. Bizden hukukla çalışmamız, tehlikeyi hissetmemiz, yanlışları düzeltmemiz, “doğru”yu her zaman desteklememiz bekleniyor. Ancak Türkiye’de gerçek dediğimiz şey sürekli değişiyor.

“Bugün ‘popüler’ olan yarın en büyük hata olabilir.”

Nigün Gürsoy: Bugün “popüler” olan yarın en büyük hata olabilir. Bu açıdan bizden ne beklendiği, kimin gerçeğinin bizim teyit edeceğimiz gerçek olacağı belli değil ve bunun sınırları da belli değil. Aslında 10-15 yıl önceki manşetlere bakıldığında o günün gerçeğinin ne olduğu ve insanların bu gerçeği nasıl desteklediği görülüyor ama bugün herkes tarihin ve geleceğin doğru karar vermesini beklemek konusunda çok sabırsız. ve yanlış. Elbette hukuka aykırı bu tür içerikleri sitede barındırmamız mümkün değil ancak hakaret içermeyen eleştiriler bile silme talebiyle karşımıza çıkıyor. Bugün bize yöneltilen eleştirilere bakarsanız, özgürlükçü olduğunu iddia eden birçok kişinin “hakkımda yazılanları silmediler, bana yazma hakkı tanımadılar” diyerek engelleme kararına bile destek verdiğini görebilirsiniz. konuşmak”. Üstelik Ekşi Sözlük’te herkes cevap hakkını kullanabilir. İfade özgürlüğünün her zaman arkasında olacağımızı bilmenizi isteriz.

Soru: Ekşi Sözler bu krizler veya başka sebeplerden dolayı satılabilir mi? Yönetim kurulunun bu konudaki görüşü nedir, örneğin yerel veya global bir şirketten teklif gelse değerli midir?

Nulgün Gürsoy:Bu aşamada gündemimiz hukuksuz ve haksız yasaklama kararını kaldırmak, bunun dışında bir konuda yorum yapmak, kendi gündemimizin dışına çıkmak olacaktır.

yenisehir-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort